Självomhändertagande för dig som tar hand om andra

Att arbeta med människor som mår dåligt är ofta krävande, och inom socialt arbete, där man arbetar med att ta hand om andra. Är det lätt att glömma bort att ta hand om sig själv. För att orka med och hålla på lång sikt är det därför viktigt att ta hand om sig själv och få återhämtning.

Men bara för att man som terapeut “vet hur man gör” eller “hur man ska tänka” skyddar inte den kunskapen personen från stress, självkritik eller utmattning. Tvärtom är det lätt att hamna i en negativ spiral i form av oro, press och kritiska tankar. Detta gör ofta att arbetet känns än mer belastande. Många luras av att man tycker att arbetet är roligt, utmanande eller kul, vilket inte är ett hinder för att hamna i utmattning eller självkritik. Tips på hur du kan ta hand om dig själv:

Du är van att lyssna på andra men se till att ha någon som lyssnar på dig. Ha en person som du kan prata med.
Ta egen tid, en tyst promenad, en stund i badet, eller en lång dusch.
Lyssna och läs litteratur och/eller poddar som inte har med ditt arbete att göra. Koppla bort jobb och våga lägga tankarna på annat.
Träning behöver ingen närmare förklaring. Det är bra för dig, träna.
Vi lär ofta ut meditation och tipsar våra klienter om att meditera. Men se till att utföra det själv också. Lägg meditation och avslappning på ditt schema.
Skratta, se en rolig film, umgås med vänner som ger dig energi. Var rädd om din tid och ge den till människor du tycker om .
Våga säga stopp och nej när det blir för mycket. Stryk saker ur kalendern. Kom ihåg och pausa och ta rast.
Tro inte att andra människors mående är ditt ansvar. Stanna upp och ta hand om dig själv. För att du ska kunna hjälpa andra behöver du i första hand ta hand om dig själv ❤︎

0
Feed